1. CV gastronomia – wzór i rady. Przykładowe CV do gastronomii

CV gastronomia – wzór i rady. Przykładowe CV do gastronomii

Żaneta Spadło
Zaktualizowano:

Piszą o nas:

Idealne CV do gastronomii jest jak menu — prezentuje Twoją kandydaturę w atrakcyjny i czytelny sposób, rozbudzając apetyt rekrutera i zachęcając go do kontaktu z Tobą. 

 

Za chwilę pokażę Ci przykładowe CV do gastronomii. Podpowiem Ci, jakie umiejętności w CV do gastronomii warto wpisać i o czym pamiętać, żeby dostać pracę w hotelu, barze lub restauracji.

 

Skuteczne CV do gastronomii szybko stworzysz w naszym kreatorze na jednym z 20+ atrakcyjnych szablonów do CV. Znajdziesz tam też gotowe zdania do wstawienia dopasowane do różnych profesji i podpowiedzi ekspertów.

 

Stwórz CV teraz

 

Stwórz profesjonalne CV teraz!

kreator cvNIE
kreator cvTAK

 

Kreator CV online LiveCareer to narzędzie, w którym najszybciej stworzysz profesjonalne CV i pobierzesz je jako PDF lub DOC.

 

Zobacz też inne wzory CV, które mogą Cię zainteresować:

 

 

Przykładowe CV gastronomia — wzór

 

Jagoda Marzec

Kelnerka

Numer telefonu

Adres e-mail

Link do profilu na LinkedIn (opcjonalnie)

 

Podsumowanie zawodowe

 

Jestem kelnerką z ponad 3-letnim doświadczeniem w restauracjach hotelowych. Mówię płynnie po angielsku (mam certyfikat FCE) i znam podstawy niemieckiego — do tej pory kilkakrotnie miałam okazję pracować podczas międzynarodowych konferencji. W Państwa restauracji chciałabym poznać specyfiką kuchni śląskiej i zadbać o wysoką jakość obsługi gości.

 

Umiejętności specjalistyczne 

 

  • język angielski — poziom B2
  • język niemiecki — poziom A2
  • obsługa kasy fiskalnej i terminala płatniczego

 

Umiejętności miękkie

 

  • łatwość nawiązywania pozytywnych relacji z gośćmi
  • wysoka kultura osobista
  • umiejętność pracy w zespole
  • odpowiedzialność i zaangażowanie
  • gotowość do pracy w systemie zmianowym

 

Doświadczenie 

 

11.2018 – obecnie Restauracja Magnolia w hotelu Baristol

Stanowisko: Kelnerka

 

Obowiązki:

  • obsługa gości restauracji
  • kompletowanie zamówień
  • telefoniczne przyjmowanie rezerwacji
  • kontrola stanu zaopatrzenia restauracji

Osiągnięcia:

  • Sprawne zaopatrzenie i obsługa 3-dniowej konferencji dla 250 osób

 

 06.2017–10.2018 Novotel Restaurant 

Stanowisko: Kelnerka

 

Obowiązki: 

  • obsługa gości hotelowych
  • przygotowywanie gorących i zimnych napojów z karty menu
  • dbanie o czystość na sali

 

Wykształcenie

 

2013–2017 Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach

 

Certyfikaty i pozwolenia

 

06.2017 — Certyfikat First Certificate in English

Aktualna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych

 

Zainteresowania 

 

Lubię podróżować i poznawać lokalną kulturę poprzez jej smaki. W wolnych chwilach chętnie czytam blogi kulinarne.

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez [nazwa firmy] w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

 

Powyższy wzór CV do gastronomii dobrze pokazuje, z jakich elementów składa się taki dokument i jak wygląda ciekawie opisane w CV doświadczenie zawodowe. Teraz wyjaśnię Ci krok po kroku, co możesz zrobić, by zwrócić uwagę rekruterów.

 

Nie musisz mieć doświadczenia w pisaniu CV. W kreatorze CV LiveCareer znajdziesz gotowe treści dla dowolnej branży i stanowiska, które wstawisz w CV jednym kliknięciem.

 

Stwórz CV terazkreator cv

CV gastronomia — jak je napisać?

 

Barometr zawodów 2021 pokazuje, że zapotrzebowanie na kucharzy (i w innych zawodach w gastronomii) zwykle jest większe niż liczba potencjalnych kandydatów. Jeśli jednak zależy Ci na pracy w prestiżowym miejscu i na dobrych warunkach, musisz przygotować curriculum vitae najlepsze ze wszystkich. Jak to zrobić?

 

Dobre CV do gastronomii powinno zaczynać się od podsumowania zawodowego, znanego też jako rubryka CV O mnie. To po prostu kilka zdań wstępu, w których wymieniasz swoje cele zawodowe i kluczowe atuty z CV — np. długie doświadczenie, ukończone kursy lub osiągnięcia z CV. W ten sposób pokażesz się od najlepszej strony i zachęcisz rekrutera do przeczytania reszty.

 

W kolejnej części CV wymień swoje umiejętności. CV do gastronomii powinno przedstawiać nie tylko Twoje uprawnienia (np. badania sanitarno-epidemiologiczne) i kompetencje twarde (takie jak znajomość przepisów w CV kucharza, wiedza na temat alkoholi w CV barmana czy też języki obce w CV kelnera), ale i Twoje kompetencje miękkie i umiejętności interpersonalne. Tym bardziej że są one dla pracodawców coraz ważniejsze.

 

Zatem jakie miękkie umiejętności w CV do gastronomii warto wpisać? Według raportu Ministerstwa Sportu i Turystyki pracodawcy z branży gastronomicznej najczęściej oczekują odpowiedzialności, zaangażowania, kreatywności, wysokiej kultury osobistej, dyspozycyjności i umiejętności pracy w zespole. Jeśli masz kontakt z klientem, ważna będzie również Twoja prezencja, dlatego do CV dołącz profesjonalne zdjęcie.

 

W CV do gastronomii opisz też swoje doświadczenie. Żeby dokument był czytelny, tę sekcję możesz podzielić na Obowiązki, Dodatkowe obowiązki i Osiągnięcia (sprawdź przykładowe CV do gastronomii u góry tego artykułu). Przedtem dokładnie przeczytaj ofertę pracy i w pierwszej kolejności nawiąż do zawartych tam wymagań.

 

Nie musisz za to wdawać się w szczegóły, opisując swoje wykształcenie w CV do gastronomii. Wystarczy, że podasz lata nauki i nazwę ukończonej szkoły. A jeśli jesteś w trakcie lub po studiach — również kierunek i uzyskany tytuł. W CV wymień tylko ostatnią ukończoną szkołę — chyba że poprzednia była bezpośrednio związana z gastronomią.

 

W CV możesz pochwalić się też ukończonym kursem lub posiadanym certyfikatem (np. w wielu restauracjach warto mieć certyfikat angielski lub z innego języka obcego). W ten sposób pokażesz, że jesteś aktywnym i zaangażowanym pracownikiem, który dba o rozwój swoich kompetencji. Podobny efekt uzyskasz, opisując w CV hobby związane z Twoją pracą (np. gotowaniem). 

 

Na dole dokumentu koniecznie dodaj aktualną klauzulę CV ze zgodą na przetwarzanie zawartych w CV danych osobowych i kontaktowych. Z tego obowiązku możesz zrezygnować tylko wtedy, gdy aplikujesz do pracy poza UE lub nie wymaga się tego w danym kraju — np. gdy piszesz CV po angielsku (do pracy w USA), CV po rosyjsku albo CV po francusku.

 

Jednak pamiętaj, że niekiedy samo CV do gastronomii nie wystarczy. Dlatego do swojej aplikacji powinieneś załączyć również list motywacyjny. W tym zadaniu pomoże Ci nasz kreator listu motywacyjnego online, gdzie paroma kliknięciami wygenerujesz gotowy dokument.

 

Przeczytaj też: Jak zostać dietetykiem, też bez studiów? Ścieżki kariery.

 

Twój list motywacyjny napisze się sam — jeśli skorzystasz z kreatora listu motywacyjnego LiveCareer. Wybierz profesjonalny szablon, odpowiedz na kilka prostych pytań, a program jednym kliknięciem wygeneruje dla Ciebie profesjonalny list do pracy.

Stwórz list motywacyjny teraz

Przejdź do kreatora listukreator listu motywacyjnego

 

Zobacz też wzór listu motywacyjnego dla swojego zawodu.

 

Chciałbyś mi zadać dodatkowe pytania związane z CV do gastronomii? Napisz komentarz pod tym artykułem.

O autorze

Żaneta Spadło
Żaneta Spadło

Dziennikarka i redaktorka, ekspertka ds. kariery w LiveCareer. Doradza m.in. w kwestii szukania pracy, przygotowania do rozmów kwalifikacyjnych oraz pisania CV i listów motywacyjnych. Jest przekonana, że profesjonalizmu można się nauczyć. Jej cel? Pomóc Ci znaleźć pracę, dzięki której osiągniesz spełnienie zawodowe.

Obserwuj nas

Oceń ten artykuł:

Cv gastronomia

Średnia:

Dziękujemy za ocenę naszego artykułu!
5.00  (6 ocen)

Chcesz stworzyć skuteczne CV?

Wypróbuj kreator CV za darmo
Skuteczne CV

Piszą o nas: